Planten in de Vlindertuin

Acacia01Acacia02

Acacia

6 december 2015

Acacia heeft gele bloemetjes die geuren heerlijk in januari en februari. Er zijn ongeveer 1300 soorten, waarvan bijna duizend in Australië. Daarnasst komen ze ook voor in Noord- en Zuid-Amerika en Afrika. De Acacia wordt tussen de 4 en 5 meter hoog, maar blijft vaak ook struikvormig Ze hebben vaak samengestelde bladeren: een blad bestaat uit meerdere deelblaadjes en is frisgroen. Na de bloei kan het worden teruggesnoeid en na de winter kan dood of beschadigd hout verwijderd worden.

De acacia heeft veel lange doorns die overal uit de zich wijd uitspreidende takken steken. Van acacia's die in een groep staan, zijn zijn de takken gewoonlijk zo ineengestrengeld, dat ze een ondoordringbaar beeld creëren. Naast de zachte, geveerde blaadjes, gele bloemen heeft de Acacia ook gebogen, spits toelopende peulvruchten. De Acacia is niet helemaal winterhard, maar op een beschutte plek lekker in de zon, het is de moeite zeker waard, mede omdat in de koude maanden van het jaar er weinig tuinplanten in bloei staan, en de heerlijke zoete geur is een opwarmer voor het aankomende voorjaar.

Bron: Appeltern, Wikipedia, Tuinkrant

Allium01Allium02Allium03

Allium

28 december 2015

Allium is een plantengeslacht in de Lookfamilie (Alliaceae). Er zijn vele verschillende soorten, wereldwijd wel bijna 700! Sommige groeien gewoon in het wild, zoals daslook, maar de meeste stammen uit Oost-Europa en West-Azië. Het zijn meerjarige bolgewassen en variëren in hoogte van 10 cm tot 1,5 m.

De meeste soorten zijn sieruien, omdat ze zo mooi bloeien. Het zijn ware blikvangers in de tuin. In het vroege voorjaar is de sierui een van de eerste planten met veel blad en midden in de zomer trekken de sierlijke bloemen meteen de aandacht. Het lokt veel vlinders en bijen vanwege de hele zoete smaak van de bloemen. De bloemen hebben namelijk een hoog suikergehalte wat heel goed is voor de aanmaak van honing. De uitgebloeide bloemen behouden hun vorm de hele winter. Zo bieden ze een mooie structuur aan de wintertuin.

Alle sieruien houden van zon en voldoende voedzame grond. Op vette klei groeien de meeste uien het best. Als de tuin een zandgrond heeft, kan er extra gemest worden als het loof begint te ontwikkelen. De bollen hoeven niet zoals tulpenbollen na de bloei gerooid te worden.

Bronnen: vlinderplanten-wolfheze.nl, vlinderhof.com, Wikipedia, tuinieren.nl

Appel01Appel02Appel03

Appelboom

14 januari 2016

De appelboom is een van de meest geliefde fruitbomen in Nederland. En dat is niet voor niets: appelbomen vergen niet veel onderhoud, en de vruchten kun je verwerken tot appeltaart of appelmoes.

De wilde appel (Malus sylvestris) is een struik of boom uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort komt voor in Europa en Zuidwest Azië in heggen en kreupelhoutbosjes. De wilde appel heeft een dichte, lage en koepelvormige kroon en de takken vormen een hechte structuur. De schors is grijsachtig bruin tot donkerbruin en raakt op iets oudere leeftijd gebarsten in rechthoekige stukjes. De twijgen dragen kleine knoppen met een lengte van 4-5 mm. Deze zijn donkerpaars en bedekt met kleine haartjes.

De wilde appel bloeit met een schermvormige tros aan de top van korte loten. De bloemen zijn 3-4 cm groot en hebben vijf witte kroonblaadjes met een roze waas. Ze zijn gevuld met veel gele meeldraden.

Bemesten is bij fruitbomen erg belangrijk. Een handje koemestkorrels in het voorjaar volstaat prima. Het snoeien houdt de boom vitaal, zorgt voor een langere levensduur en zorgt er voor dat uw boom meer vrucht draagt. Snoeien is dus erg belangrijk. Appelbomen snoeit u na de bladval. De beste weersomstandigheden bij het snoeien van uw boom zijn droog en zacht weer.

De appel is de belangrijkste vrucht in legendes en sprookjes: de appel van Adam en Eva, de appel van Willem Tell en de appel van Sneeuwwitje zijn de belangrijkste voorbeelden.

Bronnen: fruitbomen.net, Wikipedia

Bamboe01Bamboe02Bamboe03

Bamboe

14 januari 2016

Bamboe is de benaming voor een aantal plantensoorten die tot de grassen behoren (Gramineae oftewel Poaceae). Specifiek behoort de bamboe tot de grassenfamilie Bambuseae. De naam bamboe is afkomstig uit het Maleis en in vrijwel alle talen bekend (als bambu, bamboo enz.).

De niet-woekerende bamboe zijn alle Fargesia soorten. Het is een sterke bamboe waarvan de stengels enigszins naar rood kleuren. Op een latere leeftijd krijgt de bamboe overhangende halmen. De andere soort is een woekerende bamboe. Je kunt de bamboe snoeien of maaien. Het loopt hierna weer fris uit en zal vertakken. Snoeien doe je in juni, en nogmaals in augustus.

De stam van bamboe kan in lengte variëren van enige centimeters tot meer dan dertig meter, en in diameter van enkele millimeters tot meer dan 25 centimeter. De grootste bamboe is de reuzenbamboe (Dendrocalamus giganteus) die tot 35 m hoog wordt en tot 30 cm dikke stengels heeft. De plant wordt in uiteenlopende klimaten aangetroffen, van koude berggebieden tot hete, tropische streken. Hij verspreidt zich hoofdzakelijk via zijn wortels, die zich ondergronds ver kunnen verspreiden om hier en daar nieuwe halmen boven de grond te laten komen.

De meeste bamboesoorten bloeien zelden, maar sommige jaarlijks, waarbij elke afzonderlijke plant niet vaker dan eens per drie jaar bloeit. Ook zijn er soorten waarbij planten in beperkte clusters tegelijk bloeien.

Bronnen: Wikipedia, directplant.nl, tuinieren.nl

Berberis01Berberis02

Berberis

14 juni 2016

De Berberis, ook wel bekend als de zuurbes, is een struik met doornen. De doornen zijn eigenlijk vervormde bladeren, echter neemt niet weg dat ze flink scherp zijn! Er zijn wel 500 soorten van de Berberis bekend. De struik komt in bijna alle continenten voor.

De Berberis bloeit met gele of oranje bloemen en geeft bessen, zoals de naam zuurbes al doet vermoeden. Ze trekken veel insecten en bijen aan. De eetbare bessen zijn rijk aan vitamine C maar hebben een scherpe smaak. Voor kleine vogels zijn ze een belangrijke voedselbron. De struik heeft weinig onderhoud nodig. 1 keer per jaar snoeien in de herfst is wel gewenst. Verder groeit het goed op alle soorten grond, maar heeft wel een duidelijke voorkeur voor zanderige grond.

Bronnen: Wikipedia, NEERlands tuin

DamastbloemWit01

Damastbloem wit

20 november 2017

De Damastbloem geurt heerlijk in de avonduren. Hij blijft heel de winter groen en kan zelfs tegen een temperatuur van -20 graden Celsius. De Damastbloem bloeit in mei en juni en is een waardplant (trekt verschillende soorten rupsen en dagvlinders aan).

Lampenpoetser01

Lampenpoetser

20 november 2017

De Lampenpoetser, ook wel bekend als knopige slangenwortel, bloeit uitbundig tussen juli en augustus met stijf opgaande licht- tot donkerroze aren. Bijen en vlinders komen er massaal op af.

RodeZonnehoed 01

Rode Zonnehoed

20 november 2017

Zoals de naam al zegt is deze plant is een echte zonaanbidder! De Rode Zonnehoed bloeit in juli, augustus en september. Verschillende soorten insecten en vlinders zijn dol op deze dieppaarse bloemen.